Rijden tijdens de winter: do's and don'ts

Rijden tijdens de winter: do's and don'ts

Sneeuw, ijs en winterse buien maken auto rijden tijdens de winter gevaarlijker dan normaal. Veilig rijden tijdens de winter betekent dat de rijstijl aangepast moet worden. Wij zetten de do's en don'ts van rijden in de winter op een rijtje, zodat je ongeschonden je bestemming bereikt.

Don'ts – Veel gemaakte fouten bij het rijden tijdens de winter


Remmen in bochten:
Wanneer de weg glad is, kan het erg gevaarlijk zijn om te remmen tijdens het maken van een bocht. De kans dat je door het remmen wegslipt is aanwezig, zeker wanneer je met een flinke snelheid de bocht bent ingegaan. Beter is het om al voor de bocht te remmen en in de bocht zo nodig alleen het gas los te laten.

Lagere bandenspanning: Regelmatig kiezen bestuurders ervoor om de bandenspanning te verlagen tijdens winterse omstandigheden. De redenering hierbij is dat de banden hierdoor meer contact maken met de weg en daardoor meer grip hebben. In de praktijk gaat een te lage bandenspanning echter ten kosten van de stabiliteit van de auto. Het gevolg is dat de auto juist sneller wegslipt.

Teveel vertrouwen op winterbanden: Winterbanden zijn geoptimaliseerd voor winterse omstandigheden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen enkel slipgevaar meer is met winterbanden. De remweg van winterbanden is alleen korter bij lage tot matige snelheid. Op hoge snelheid is de remweg van winterbanden bijna net zo lang als die van zomerbanden. Houd daarom altijd rekening met de omstandigheden, ook als er met winterbanden wordt gereden.

Do's – Zo ga je veilig op weg tijdens de winter


Neem de tijd:
Ga bij winterse omstandigheden altijd uit van een langere reistijd en vertrek daarom ook eerder dan normaal van huis. Het is onveilig om met dezelfde snelheden als normaal te rijden. Zorg er daarom voor dat je langer de tijd hebt om je bestemming te bereiken.

Bewaar extra afstand: Met gladde wegen is de remweg een stuk langer, ook met winterbanden. Houd hier rekening mee en bewaar altijd voldoende afstand op voorgangers, zeker wanneer je niet goed kunt zien wat er verderop de weg gebeurt.

Trek rustig op: Trek rustiger op met de auto dan normaal. Bij het optrekken moet de auto eerst grip krijgen met de weg. Op een gladde weg duurt dit iets langer dan normaal.

Laat winterbanden plaatsen: Winterbanden verkleinen de remweg en zorgen voor meer grip tijdens winterse omstandigheden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht tijdens de winter, maar wel aanbevolen. In andere landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, ben je wel wettelijk verplicht om tijdens winterse omstandigheden winterbanden te dragen. Het is mogelijk om bij een huurauto van BB&L autoverhuur winterbanden te laten installeren.

Rem verstandig: Remmen tijdens bochten kan leiden tot het wegslippen van de auto. Op rechte stukken kan meestal normaal geremd worden. Hoewel het misschien tegen het gevoel ingaat, is het verstandig om de rem hard in te drukken als een noodstop gemaakt moet worden op een recht stuk. Het ABS-systeem zorgt ervoor dat de wielen niet blokkeren, maar door blijven draaien. Hierdoor blijft de auto grip houden.

Neem sneeuwkettingen mee: Ga je rijden in winterse berggebieden, dan is het verstandig om sneeuwkettingen bij je te hebben. In sommige berggebieden in bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk mag je soms niet rijden in de sneeuw zonder sneeuwkettingen. Verkeersborden geven aan waar sneeuwkettingen gedragen moeten worden. Het is mogelijk om sneeuwkettingen te huren bij BB&L autoverhuur.

Terug naar het blog