Duurzaam rijden begint bij jezelf

Duurzaam rijden begint bij jezelf


Wie goed voor het milieu wil zijn maar ook auto moet rijden, zijn er verschillende opties om duurzamer te rijden. Zo komen er bijvoorbeeld steeds schonere auto's op de markt, je kunt je rijgedrag verduurzamen, én is er de optie om te carpoolen of incidenteel een auto te huren.

Kiezen voor een schone, zuinige auto


Een schone, zuinige auto willen we natuurlijk allemaal. Maar de zuinigste auto in zijn klasse is niet per se het 'schoonst' en omgekeerd: een auto die weinig schadelijke stoffen uitstoot hoeft niet per definitie het zuinigst te zijn. Wat in de folders van de autofabrikanten staat over brandstofverbruik, wordt meestal iets gunstiger voorgespiegeld. Wel geldt altijd: hoe meer de auto aan brandstof verbruikt, hoe hoger de CO2-uitstoot. Dus je kunt bij de keuze van een auto ook de uitstoot te vergelijken, in plaats van het verbruik.

Het nieuwe rijden


Door de rijstijl aan te passen, kun je als automobilist al snel 10% op je brandstofkosten besparen. En daarmee spaar je ook nog eens het milieu. Ook slijten je onderdelen minder snel. Simpele ingrepen hebben een groot effect. Zorg bijvoorbeeld dat je bandenspanning in check is: rijden met de juiste bandenspanning spaart brandstof uit én vergroot je veiligheid. Een goede bandenspanningmeter heb je al voor minder dan twee tientjes in huis. Meer tips om duurzaam te rijden:

  • Schakel al bij lage toerentallen naar een hogere versnelling (tussen 2000 en 2500 toeren).
  • Rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling waarbij de motor soepel loopt.
  • Rijd bij 50 kilometer per uur in z'n 4 en schakel bij 80 km/h door naar de vijfde versnelling
  • Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op wat het overige verkeer gaat doen.
  • Houd voldoende afstand. Ziet u dat u snelheid moet minderen of moet stoppen voor een verkeerslicht, laat dan tijdig gas los, ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling uitrollen.
  • Houd u aan de geldende snelheidslimiet.
  • Korte stop? Zet dan ook de motor af.
  • Vermijd energieverspilling door onnodig gebruik van elektrische apparatuur, zoals airconditioning en achterruitverwarming.

Auto huren, delen & daten


Je denkt er niet zo snel aan als je een eigen auto hebt, maar wie minder dan 12.000 km per jaar rijdt, is meestal goedkoper uit met een (abonnement op een) deelauto of autodate. Zelfs een huurauto is voor mensen die niet veel de weg op gaan een voordelig alternatief. Ook kun je kiezen voor een zuinige kleine auto voor dagelijks gebruik en een grote huurauto voor uitstapjes en vakanties. Door een auto te huren, te delen of te autodaten ben je je veel bewuster van je autogebruik. Daardoor kies je ook bewust voor OV of fiets. Auto's van een deelauto- of huurbedrijf zijn bovendien nieuwer dan de gemiddelde eigen auto. Daarom zijn ze meestal zuiniger en schoner.

Terug naar het blog