6 tips voor een veilig autorit door de sneeuw!

6 tips voor een veilig autorit door de sneeuw!

Extreme winterse omstandigheden maken we in Nederland niet geregeld mee. Voor veel mensen dus een reden om de sneeuw op te zoeken! Gaat u dit jaar nog op wintersport?

Een veilige autorit door sneeuw vergt een aantal vaardigheden en voorbereidingen. Met onze 6 tips voelt u zich zekerder in de auto onder winterse omstandigheden.

#1 Stap alleen de auto in wanneer dit nodig is

Wordt er extreem winters weer voorspeld? Wellicht is het dan een idee om uw autorit uit te stellen. Als u niet vaak te maken heeft met winters weer is de kans op schade rijden groter.


#2 Checklist voor pech onderweg

Natuurlijk gaan we er altijd vanuit dat er niets mis gaat onderweg. Alleen het is wel handig om voorbereid de weg op te gaan. Stel u voor dat u pech onderweg heeft, wat heeft u hiervoor nodig?

Naast eten, drinken en warme kleding is het handig om altijd de volgende spullen in de auto te hebben:
- Rijbewijs
- Groene kaart
- Autopapieren
- Verzekeringspapieren
- Europees schadeformulier
- Eventuele vignetten
- Gevarendriehoek
- Gehele hesjes
- EHBO-set
- Navigatie
- Brandblusser
- Deken
- Parkeerschijf
- Zaklamp
- Antivriesvloeistof
- Opgeladen mobiele telefoon
- Schop
- IJskrabber

Wanneer u een auto huurt bij BB&L Autoverhuur kunt u gratis gebruik maken van onze 24/7 pechhulp in Europa

#3 Voer de juiste verlichting

Wanneer het begint met sneeuwen is het aan te raden uw dimlicht aan te zetten. Het verbeterd uw zicht op de weg én u bent duidelijk zichtbaar voor de medeweggebruikers. Als u minder zicht heeft dan 50 meter, mag u het mistachterlicht voeren.

Heeft u automatisch verlichting? Zorg ervoor dat deze functie is geactiveerd!

#4 Houd voldoende afstand

U heeft een langere remweg tijdens winterse omstandigheden. Weet u nog hoe lang dat is?
De vuistregel is dat u ongeveer 20 seconden afstand moet houden op de auto voor u. Als er iets met de auto voor u gebeurd, heeft u tijd genoeg om te stoppen of een uitwijkmanoeuvre te maken.

Om te controleren of de afstand juist is kunt u het volgende doen: kijk wanneer de auto voor u een object passeert, begin met tellen en stop wanneer u hetzelfde object voorbij rijdt. Als dit onder de 20 seconden is moet u meer afstand nemen.

#5 Wat moet u doen als de auto in de slip raakt?

Voordat u de weg opgaat is het altijd verstandig om een idee te krijgen hoe glad de weg is. Hoe doet u dat? Druk uw rem in op een grote, brede weg waar niemand achter u rijdt.

Maar wat moet u doen als de auto gaat slippen? Laat u gas los en trap vooral niet uw rem in. Het gebruik van de remmen zal namelijk de slip verlengen.

Als de auto tijdens de slip begint te tollen, stuur dan mee in de richting waar de auto heen glijdt. De willen zullen weer grip op de weg krijgen.

#6 Houdt uw omgeving goed in de gaten

Als bestuurder van een auto in winterse omstandigheden moet u zich niet laten verrassen. Houd altijd overzicht van de verkeersituatie voor, achter en naast uw voertuig. Zorg ervoor dat u met een contante snelheid voert zodat u de tijd heeft om te anticiperen op uw omgeving.

Terug naar het blog