6 Handige tips om je autoruit ijsvrij te maken

6 Handige tips om je autoruit ijsvrij te maken

Nu de winter dan toch echt is aangebroken, ontkom je er bijna niet meer aan dat 's ochtends de autoruiten gekrabd moeten worden. Een vervelend karwei, zeker wanneer je er vooraf geen rekening mee hebt gehouden en haast hebt. Met de volgende zes tips zorg je er voor dat de autoruiten van je huurauto snel ijsvrij zijn en ook blijven.

1. Antivriesspray voor bevroren deuren en sloten


Met name tijdens zeer koude nachten kan het nog wel eens voorkomen dat niet alleen de ruiten bevriezen, maar ook de deuren en sloten. De deur kan hierdoor muurvast zitten. Met een speciale antivriesspray kan het ijs in de deur makkelijk opgelost worden. Huur je een auto om naar koude (ski)gebieden te rijden, dan is het verstandig om vooraf een antivriesspray aan te schaffen.

Bedenk wel dat je de spray buiten de huurauto moet bewaren.

2. Reserve ruitenkrabber buiten de auto


Ga je een auto huren om naar koude gebieden te rijden, dan is het verstandig een reserve ruitenkrabber mee te nemen. Het kan namelijk voorkomen dat ook de deur is vastgevroren. Met de eerder genoemde spray is dit makkelijk te verhelpen, maar het is handig om alvast de autoruiten te krabben terwijl de spray zijn werk doet. Bovendien kan een ruitenkrabber bij erg lage temperaturen afbreken.

3. Ruitenwisservloeistof met antivries


IJs op de autoruit kan vrij gemakkelijk ontdooid worden door ruitenwisservloeistof met antivries op de ruit te sproeien. De restjes ijs kunnen gemakkelijk weggekrabd worden. Een dergelijke ontdooispray is in de meeste tankstations te koop.

4. Gebruik nooit (warm) water


Een veel gemaakte fout is het gebruik van (warm) water om het ijs sneller te laten ontdooien. Het warme water zorgt voor een te groot warmteverschil, waardoor je de kans loopt dat de autoruit van je huurauto barst. Ook water op kamertemperatuur is niet geschikt. Het temperatuurverschil kan alsnog te groot zijn. Bovendien kan het water aanvriezen, waardoor er nog meer gekrabd moet worden.

5. Zet de ruitverwarming aan


In tegenstelling tot warm water, kan de ruitverwarming wel veilig gebruikt worden. De ruit warmt nu geleidelijker op dan het geval is met warm water. Het ijs ontdooit sneller, wat het krabben makkelijker maakt.

6. Bedek de ruiten van de auto


Voorkom dat de autoruiten bevriezen door ze te bedekken met isolerend materiaal voordat het gaat vriezen. Hiervoor kun je speciale antivriesdekens gebruiken, maar een slaapzak of zelfs vuilniszak werkt ook prima. Bedek de ruiten met de deken zodra je bent aangekomen bij je bestemming en niet meer van plan bent te gaan rijden die dag. 's Ochtends haal je de dekens van de ruiten af en kun je zo wegrijden.

Terug naar het blog