Auto huren deze winter? Check of u winterbanden nodig heeft!

Auto huren deze winter? Check of u winterbanden nodig heeft!

Veel automobilisten voelen zich – zeker in het buitenland – wat onwennig als ze tijdelijk in een huurauto rijden. Elke auto heeft immers zijn eigen weggedrag, dat ’s winters ook nog eens nadelig wordt beïnvloed door natte bladeren, regen, vorst, sneeuw en ijzel. Gaat u de komende maanden met een huurauto de weg op? Informeer dan eens bij uw autoverhuurbedrijf of u winterbanden kunt meehuren. Want winterbanden geven uw huurauto meer grip, een betere wegligging en een kortere remweg. In veel landen zijn winterbanden bovendien verplicht in het winterseizoen.

Spelregels verschillen per land


Hoewel de landen van de EU streven naar steeds meer gemeenschappelijke wetten en regels, is daar op het gebied van winterbanden nog niet veel van te merken. Het lijkt er zelfs op dat veel EU-landen hun uiterste best hebben gedaan om het voor de grensoverschrijdende automobilist zo ingewikkeld mogelijk te maken. Zo zijn winterbanden in sommige landen niet verplicht, in andere landen tijdens het winterseizoen wél en in weer andere landen alleen onder winterse omstandigheden of indien er gebodsborden langs de weg staan. Ook varieert de vereiste minimale profieldiepte van winterbanden: van 2 mm in het ene land tot 5 mm in het andere. All season banden worden bijna overal als winterbanden beschouwd, behalve in Zweden en Roemenië. En dan is de duur van het winterbandenseizoen ook niet bepaald eenduidig. In veel landen start de winterperiode op 1 november, in andere pas twee of zelfs vier weken later. En mogen de zomerbanden er in Finland na 28 februari alweer op, in Noorwegen is dat pas op 1 mei het geval…

De regels in de praktijk


Al die verschillende regels kunnen vreemde situaties opleveren. Stel: u vertrekt op 4 april naar het zuiden, bijvoorbeeld van Amsterdam naar Rome. Winterbanden zijn dan in Nederland niet verplicht en kunnen in België onder bepaalde voorwaarden zelfs verboden zijn. Dan maar geen winterbanden laten monteren? Misschien tóch wel, want in Frankrijk kunnen verkeersborden staan die winterbanden verplicht stellen. En in Italië. Tja, in Italië verschillen de regels per regio en soms zelfs per weg! Is het in Noord-Europa dan beter geregeld? Nou, nee. Zou u bijvoorbeeld met uw auto en een aanhangwagen van Amsterdam naar Vilnius rijden, dan wacht u ook een puzzel: geen winterbanden in Nederland, bij winterse omstandigheden in Duitsland wel, in Polen weer niet en in Litouwen wel, zelfs onder uw aanhanger.

Kort overzicht


Eerlijk is eerlijk: dergelijke ritjes komen niet zo vaak voor. Met onderstaand overzicht – dat aangeeft waar en wanneer u wel of geen winterbanden nodig heeft – komt u dan ook een heel eind:

  • Niet verplicht: Albanië, België, Bulgarije, Denemarken, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Macedonië, Montenegro, Nederland, Polen, Portugal en Turkije.
  • In het seizoen onder winterse omstandigheden verplicht: Bosnië-Herzegovina, Duitsland, IJsland, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Servië, Slowakije, Tsjechië en Zweden.
  • In het seizoen altijd verplicht: Estland, Finland, Letland, Litouwen, Roemenië en Slovenië.
  • Verplicht door verkeersborden: Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland.

Winterbanden: wel of niet meehuren?


Bij veel autoverhuurbedrijven kunt u tegen een redelijke meerprijs winterbanden meehuren. Of dat nodig is, hangt mede af van uw reisbestemming. Twijfelt u over de regels in het land van bestemming? Vraag dit dan eens vrijblijvend na bij BB&L Autoverhuur.

Bron: BOVAG

Terug naar het blog